Redni program zdrave prehrane: Razbijanje mitov o maščobah

  • Ogledov: 321
  • Predavatelj: Tatjana Kruder

Paket vključuje:

  • Znanje
  • Ponavljanje
  • Certifikat

Tečaj poteka:

14.05.2024 od 19:00 do 20:00

Deli:

  • Vrste maščob.
  • Katere maščobe uporabljamo pri posameznih vrstah termične obdelave?
  • Zdrave in nezdrave maščobe.
  • Maščobe, ki varujejo naš krvno-žilni sistem in maščobe, ki mu škodujejo.
  • Ali obstaja ena sama zdrava maščoba?
  • Ali se zaradi zaužitih maščob redimo?

Več informacij

Okrog maščob smo zgradili nemalo mitov in sprejeli nekatere moderne trende, ki niso vedno zdravi, čeprav so »in«. Pomen maščob v prehrani je velik, zato znanja o maščobah ne gre zanemariti. 

"Maslo ali margarina?" – vprašanje, pereče že od Napoleona naprej.

Maščobe so nujno potrebne za normalno in zdravo življenje, saj so nosilke energije in v maščobah topnih vitaminov, ki so življenjskega pomena. Nekatere maščobe so esencielne, kar pomeni, da jih nujno potrebujemo za življenje, telo pa jih ne more proizvesti samo in jih moramo zato nujno zaužiti s hrano. 

Torej: maščobe nujno potrebujemo, moramo jih pa znati pravilno izbirati – tako po vrsti kot po namenu uporabe.

 

Redni program zdrave prehrane

V vseh sklopih tečaja o zdravi prehrani bomo spoznali, kako pomembno je, da se poznamo tudi na področju prehranjevanja. Seznanili se bomo s splošnimi strokovnimi smernicami  zdravega prehranjevanja in pokukali po modrih conah po vsem svetu, kjer živi največ stoletnikov. Ne bo manjkalo poljudnih nasvetov, ki temeljijo na strokovni podlagi. Vzpodbujali bomo radovednost in težnjo k prevzemanju odgovornosti za svoje zdravje.

Hrana je pomemben vir življenjsko pomembnih substanc, vendar je tudi vir izjemnih užitkov, na kar moramo biti prav tako pozorni. »Prazen žakelj ne stoji pokonci«, a je pomembno tudi, kaj je v žaklju in kako si s tem postrežemo.

Priljubljeni tečaji

Excel nadaljevalni tečaj
Predavatelj: Roman Rehberger
Tečaj poteka: 27.05.2024 od 09:00
Excel zahtevni tečaj
Predavatelj: Roman Rehberger
Tečaj poteka: 10.06.2024 od 09:00

O inštruktorju

author

Tatjana Kruder

Univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Tatjana Kruder, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, je že 16 let zaposlena v svojem podjetju. Svetuje na področju varne hrane, izobražuje osebe, ki delajo s hrano – kuharje in kuharice v vrtcih, šolah, posebnih zavodih in domovih za upokojence, spremlja živilska podjetja ob obisku inšpektorja za varno hrano, predava vsebine s področja živilske zakonodaje, živilske mikrobiologije, zdravstvene varnosti pitne vode, o trendih v prehrani. Skupaj z drugimi strokovnjaki izvaja predavanja za dietne kuharje. Vodi  HACCP  šolo – tečaj varnega dela s hrano, izobražuje hišnike v šolah in vrtcih s področja preprečevanja razvoja legionel v vodovodnem omrežju, varnosti in pregledov otroških igral ter varnih prevozov hrane, na Ministrstvu za pravosodje deluje kot sodna izvedenka in cenilka za živila. Hrana ji pomeni profesijo in strast. Na tekmah v športnem plezanju deli pravico kot licencirana sodnica.