4 lastnosti Excel VLOOKUP funkcije, ki jih še ne poznate

Ko želite izpisati podatke iz tabele, je Excel funkcija VLOOKUP odlična izbira. Ko se naučite dinamično poiskati in izpisati podatke iz tabel, boste Excel le težko uporabljali brez te funkcije.

Kako VLOOKUP funkcija deluje

V osnovi funkcija VLOOKUP poišče in izpiše podatke iz dane tabele. Na primer črka V v VLOOKUP pomeni vertikalno, saj morajo biti podatki v tabeli razporejeni vertikalno za uporabo te funkcije.

Excel VLOOKUP

VLOOKUP gleda le desno

Funkcija VLOOKUP lahko izbere in izpiše podatke le desno od prvega stolpca v tabeli. To sicer ne predstavlja nobene ovire, saj so tako vsi drugi podatki zapisani desno od prvega stolpca. Če pa se »lookup« stolpec pojavlja znotraj tabele, pa boste lahko izpisovali podatke le desno od izbranega stoplca.Excel VLOOKUP2.jpg

VLOOKUP vedno najde le prvi zadetek

Če »lookup« stolpec vsebuje podvojene vrednosti, bo VLOOKUP funkcija našla le prvo vrednost. Če stolpec ne vsebuje duplikatov, to seveda ne predstavlja težav. Težava se pojavi v primeru, da imate v prvem stolpcu navedeni dve osebi z istim imenom. Zato moramo pri uporabi funkcije VLOOKUP vedno paziti, da ne navajamo podatkov, pri katerih obstaja velika možnost podvajanja.

Excel VLOOKUP3

VLOOKUP ni občutljiv na velike ali male črke

Ko iščete zadetek VLOOKUP, ni potrebno upoštevati velikih ali malih črk. Primer: Produktna koda PQRF je identična pqrf. Če pogledate spodnji primer, kjer iščemo ime “JANET”, nam VLOOKUP najde prvi zadetek, ki pa ni napisan z velikimi črkami.

VLOOKUP4

 

No Comments Yet.

Oddajte komentar